"πεφταστέρια" στον ουρανό της Ηλείας!
22 Ιουλίου 2024
Εκρηκτική Περσείδα
𝓲 ― Οι Περσείδες είναι πιθανώς η πιο δημοφιλής βροχή διαττόντων του έτους. Παρόλο που η κορύφωση της συμβαίνει περίπου στις 12 Αυγούστου, οι Περσείδες είναι ορατές από 17 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου. Προέρχονται από σωματίδια της ουράς του κομήτη Σουίφτ-Τατλ (109P/Swift-Tuttle).
Το υλικό της ουράς του συγκεκριμένου κομήτη βρίσκεται στο διαστημικό χώρο εδώ και περίπου 1.000 χρόνια. Εμπλουτίστηκε όμως από νέα σωματίδια από την πιο πρόσφατη διέλευση του κομήτη το 1862. Όταν η Γη διέρχεται μέσα από το εμπλουτισμένο μέρος, που έχει μεγαλύτερη πυκνότητα, ο αριθμός των Περσείδων αυξάνεται.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Περσείδων εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να τις παρατηρήσουμε.
10 Μαρτίου 2024
Βολίδα
18 Φεβρουαρίου 2024
Ταυτόχρονη καταγραφή πιθανού μετεωρίτη
από σταθμούς Σταφιδοκάμπου, Κρυονερίου Κορινθίας, Πεντέλης
και κάμερας ΝΟΑΚ Ιωαννίνων
𝓲 ― Από τον συνδυασμό των δεδομένων από τις τέσσερις παραπάνω κάμερες εκτιμήθηκε ότι το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας (κόκκινο σημείο στο χάρτη), νότια του Μετσόβου και σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ. από το έδαφος. Λόγω της λαμπρότητας της βολίδας είναι πιθανό ένα κομμάτι του αρχικού σώματος να έχει καταφέρει να επιβιώσει της καύσης και να έχει φτάσει στο έδαφος (μετεωρίτης).
Το σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο, ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί. Η διάρκεια του φαινομένου ήταν περίπου 2,5 δευτερόλεπτα
και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ/δευτερόλεπτο.
14 Δεκεμβρίου 2023
Διδυμίδα
διάρκεια ~6 δευτερόλεπτα!
❗Κατά το μέγιστο των Διδυμίδων, στις 14/12/2023 ο σταθμός μας κατέγραψε περισσότερους από 300 διάττοντες σε ένα 24ωρο❗
𝓲 ― Οι Διδυμίδες είναι η εντονότερη βροχή διαττόντων του έτους.!Καταγράφηκαν πρώτη φορά το 1862. Πηγή τους δεν είναι κάποιος κομήτης, αλλά ο αστεροειδής Φαέθων. Είναι η μια από τις δύο βροχές διαττόντων που οφείλονται σε αστεροειδή.
Ο αστεροειδής Φαέθων έχει τόσο ελλειπτική τροχιά που από την περιοχή της Κύριας Ζώνης αστεροειδών, έξω από την τροχιά του Άρη, φθάνει να βρίσκεται εσωτερικά της τροχιάς του πλανήτη Ερμή. Καθώς πλησιάζει τον Ήλιο θερμαίνεται, με αποτέλεσμα κομμάτια πάγου και σκόνης να αποκολλούνται και να μένουν πίσω του. Καθώς η Γη διέρχεται από την περιοχή όπου βρίσκονται αυτά τα σωματίδια, κάποια από αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και αναφλέγονται.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Διδυμίδες κινούνται σχετικά αργά, με περίπου 35 χλμ/δευτ.
23 Νοεμβρίου 2023
Λεοντίδα
𝓲 ― Οι Λεοντίδες είναι μια από τις κύριες βροχές διαττόντων αστέρων, η οποία κορυφώνεται περίπου στις 17 Νοεμβρίου.
Δημιουργούνται από σωματίδια τα οποία αφήνει πίσω του ο κομήτης Τέμπελ-Τατλ. Όταν η Γη κατά την κίνηση της γύρω από τον Ήλιο, συναντά την περιοχή από την οποία έχει ήδη περάσει ο κομήτης, τα σωματίδια που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της δημιουργούν την βροχή διαττόντων.
Τις ονομάζουμε Λεοντίδες, γιατί στον ουρανο φαίνονται σαν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Λέοντα.
21 Νοεμβρίου 2023
Λαμπρή Λεοντίδα
14 Νοεμβρίου 2023
Λαμπρή Λεοντίδα
7 Νοεμβρίου 2023
Λαμπρή Λεοντίδα
Μετέωρα υπό το φως της ημέρας
20 Σεπτεμβρίου 2023
1 Δεκεμβρίου 2023