Ο Σταθμός Καταγραφής Μετεώρων και Βολίδων είναι ένα σύστημα το οποίο εντοπίζει, καταγράφει και μελετά μικρά αντικείμενα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Το σύστημα αποτελείται από οκτώ συνολικά κάμερες και τοποθετήθηκε στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας. Οι επτά κάμερες του συστήματος έχουν πεδίο 45x80 μοίρες και καλύπτουν όλο τον ουρανό, ενώ η όγδοη παρατηρεί από μόνη της ολόκληρο τον ουρανό (fisheye lens), με μικρότερη όμως ανάλυση. Η κάθε κάμερα έχει ρυθμό καταγραφής 25 fps και ως κατώτατο όριο λαμπρότητας το 4ο μέγεθος. Τα δεδομένα που καταγράφουν οι κάμερες αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με εξειδικευμένο λογισμικό που βοηθά στην μελέτη των μετεώρων και των βολίδων.
Σκοπός της δημιουργίας του συγκεκριμένου σταθμού είναι η διάχυση των αστρονομικών και ατμοσφαιρικών φαινομένων στο ευρύ κοινό, η υποστήριξη και συμβολή σε αστρονομικές έρευνες που σχετίζονται με την μελέτη των αντικειμένων που εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα, καθώς και η ελεύθερη και συνεχής πρόσβαση του κοινού σε υλικό όπως φωτογραφίες και βίντεο των φαινομένων.
Ο σταθμός μας είναι μόλις ο 3ος που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και ο πρώτος που τον διαχειρίζεται ερασιτεχνικό σωματείο. Μαζί με τους 2 πανομοιότυπους, που είχαν τοποθετηθεί ήδη στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας και στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, αλλά και τους δύο που εγκαταστάθηκαν αργότερα, σε Υπάτη και Θερμοπύλες, αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού δικτύου AllSky7 και όλοι μαζί χρησιμοποιούνται για τη στατιστική καταγραφή και μελέτη μετεώρων και βολίδων.
H παρατήρηση τέτοιων αντικειμένων από δύο ή περισσότερους σταθμούς ταυτόχρονα εξυπηρετεί στον ακριβέστερο προσδιορισμό της ταχύτητας και της τροχιάς τους. Έτσι, σε περιπτώσεις βολίδων οι οποίες μπορούν να φτάσουν ως το έδαφος, δηλαδή μετεωριτών, η ταυτόχρονη καταγραφή από πολλούς σταθμούς βοηθά στον προσδιορισμό της περιοχής πρόσκρουσης και κατά συνέπεια στην ανεύρεση τους.
Όπως έχει ήδη φανεί από το πρώτο έτος λειτουργίας του σταθμού, οι πολύ καλές συνθήκες παρατήρησης στην Ηλεία βοηθούν στην καλής ποιότητας αλλά και μεγάλης ποσότητας λήψη δεδομένων, με δεκάδες έως και εκατοντάδες μετέωρα να καταγράφονται κάθε βράδυ.
Υπεύθυνος λειτουργίας του σταθμού είναι ο πρόεδρος του Βέγα, Δρ. Βαγγέλης Πασπαλιάρης, ενώ στη διαχείριση του υλικού παίρνουν μέρος κι άλλα μέλη της ομάδας.
Το Δ.Σ. και τα μέλη της Αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας Βέγας ευχαριστεί θερμά την κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για τη δωρεά της με σκοπό την αγορά του εξοπλισμού. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον κ. Παναγιώτη Ζορμπάνο για την τεχνική υποστήριξη. Ακόμα, ευχαριστεί θερμά τον Δρ. Αλέξη Λιάκο, υπεύθυνο λειτουργίας των δύο πανομοιότυπων σταθμών σε Πεντέλη και Κρυονέρι, για τις συμβουλές του και την συνεργασία.
Δείτε την παρουσίαση του Σταθμού στην ενημερωτική εκπομπή Πρωτοσέλιδο, στο κανάλι Sigma Κύπρου, στο παρακάτω βίντεο